Новата лаборатория ще заеме мястото на модула "Пирс"

Руският многофункционален лабораторен модул "Наука" успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. "Наука" се скачи в автоматичен режим към служебния модул "Звезда" на орбиталната станция. Процесът на скачване беше наблюдаван от специалисти от Центъра за управление на полетите (ЦУП) и руските членове на екипажа на орбиталната станция.

Руският модул "Пирс" падна в Тихия океан

След дългогодишно отлагане Русия изстреля модула "Наука" към МКС от космодрума Байконур в Казахстан с ракета-носител "Протон-М" на 21 юли.

Новата лаборатория ще заеме мястото на модула "Пирс", който се разкачи от орбиталната станция с товарния кораб "Прогрес МС-16" на 26 юли. Часове по-късно останките му паднаха в т.нар. "космическо гробище" в отдалечен район на Тихия океан, където не се движат кораби. Мястото се намира на 3000 километра от новозеландската столица Уелингтън.

„Ало, Космос! Говори България!”: Ученици задаваха въпроси на астронавтите от МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Многофункционалният лабораторен модул "Наука", който трябваше да бъде изстрелян още през 2007 г., но стартът му беше отлаган многократно заради технически проблеми, е конструиран за изпълнение на руската програма за научни изследвания и експерименти. След пускането му в експлоатация руският сегмент на МКС ще получи допълнително пространство за работни места, съхранение на хранителни продукти, оборудване за вода и кислород.

Модулът разполага с втора тоалетна за руските космонавти и каюта за трети член на екипажа. В "Наука" ще се помещава и европейската роботизирана ръка ЕРА, която ще позволи извършването на дейности от борда на станцията, без да се налага излизане в открития Космос.

Русия изпраща нова лаборатория в космоса

Понастоящем на борда на МКС се намират руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров, астронавтите на НАСА Марк Ванде Хай, Шейн Кимброу и Меган Макартър, астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Тома Песке и астронавтът на Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) Акихико Хошиде.

Източник: БТА