Само в София до обяд са постъпили 20 сигнала за хора, припаднали в жегите

Червени кодове за изключително опасно време са в сила днес за 10 области в България. В останалата част от страната заради жегите е обявен оранжев код. На места температурите надхвърлиха 42 градуса.

ЖЕГА: Температурни рекорди на много места в страната

Само в София до обяд в Спешна помощ са постъпили 20 сигнала за хора, припаднали в жегите. В разгара на лятото са стотици тези, които избират влака, за да стигнат до морето. Във вторият ден от август пътуването с БДЖ се оказа истинско изпитание. Заради няколко инцидента по железопътната мрежа много пътници бяха принудени да чакат с часове във влакове без климатици на поне 40 градуса температура.

Изтощителната жега днес не спря Лъчезар да избере БДЖ, за да стигне от Пловдив до София. За работа. И успя, но с 230 минути закъснение.  Аварии в контактната мрежа на гарите в Белово и Ихтиман са причината са закъснението на над 10 композиции само до обяд.

РЕКОРДНИ ЖЕГИ: Очакват ни температури между 37 и 42 градуса

„Допуснахме закъснение на значителен брой влакове. При всички положения ще доведе до последващи закъснения на други влакове”, обясни ръководителят на превозите в БДЖ Ивайло Георгиев.

Температурата на слънце на централната жп гара в София в ранния следобед достигна 40 градуса. Бързият влак между София и Бургас е от най-старите и в него климатици няма. Пътниците разчитат единствено на прозорците. А прозорецът в едно от купетата дори не може да се отвори.

Какво време ни очаква през август

В едва 20% от влаковете у нас има климатици, сочи статистиката на БДЖ. А въпреки жегите във вагоните, пътници, на които им е прилошало, няма. По софийските улици в днешния ден обаче има над 20 колабирали.

„Започват масово да колабират. Естествено, телефоните звънят много, основно за припаднали хора. А най-честата причина е, знаем, падане на кръвното налягане”, обясни  Ива Кацарова от Спешна помощ. Спешните медици съветват хората да не излизат навън, по възможност, в часовете, когато е най-топло – между 10 часа сутринта и 17 часа следобед.