"Сред тях има и журналисти, общественици, политици, кандидати за политици и други", каза още той

Най-малко 1000 души са били подслушвани и следени от началото на протестите до май тази година, като на 132 от тях се знаят имената. Това обявиха от временната комисия, която ще проверява дали властта е използвала СРС-та срещу протестиращи и опозиционни лидери, както и сигналите за полицейско насилие.

Председател на тази комисия е Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме”. Той заяви и че е имало подставени лица на летните протести. Получени са 3 хардиска с видеозаписи.

„В момента имаме най-голямото масово подслушване на български граждани в новата ни история. В тези материали го няма президента, но е публично известно, че и той е сред тях. Към настоящия момент имаме 3 списъка със 132 граждани, които са подслушвани и на които знаем имената. Сред тях има журналисти – известни и не толкова известни, общественици, граждански активисти, политици, кандидати за политици и други”, заяви Хаджигенов.

 

„В списъка има и човек от Софийската градска прокуратура. Той е бивш мой клиент, който не съм виждал може би от повече от 5 години. Връзката обаче е известна и вероятно това е причината. Представете си какви са мащабите – от обикновени хора от площада, през прокурор от СГС и стигаме до политици. В списъка няма политици от ГЕРБ”, посочи още той.

НС отхвърли създаването на комисия за подслушване на хора в предизборната кампания

„От 1000 здания за подслушвания на 132 се знаят имената, списъците се допълват всеки ден”, обясни Хаджигенов.

„Подслушванията са от периода 14 юли 2020 г. до май тази година – продължило е месеци след протестите”, добави той.

Над 90 души са питали дали са били подслушвани на протестите миналото лято

По думите му списъците на този етап са секретни. „Част от списъците ще бъдат декласифицирани след месец, а един от тях – след три месеца", каза Николай Хаджигенов.

„Прокуратурата саботира работата на Комисията. Работата й, както и на парламента е еквивалент на граждански контрол. Парламентарният контрол е висшата форма. Ние сме парламентарна република, а не прокурорска, независимо от това, какво се мисли Гешев по темата”, категоричен бе той.