Невероятното видео беше споделено от Министерството на туризма и антиките

Министерството на туризма и антиките на Египет публикува зрелищен видеоклип за преместването на Слънчевата лодка на Хеопс от музея й до Голямата пирамида в Големия египетски музей. 

Откриха втората Слънчева лодка на Хеопс (СНИМКИ)

Транспортирането на един от най-ценните древноегипетски експонати беше извършено при строги мерки за сигурност в продължение на около две денонощия. Ладията на възраст 4500 години е дълга четиридесет и два метра и тежи двадесет тона. Изключително деликатната операция по превозването до новия й дом беше подготвяна близо година.

 

Проучени бяха редица идеи за транспортиране, които включват разглобяването й. Експертите стигнаха до извода обаче, че такъв подход е твърде рискован, затова тя беше преместена цяла, подобно на статуята на Рамзес II.

 

Първата лодка на Хеопс, известна още като Слънчевата ладия, е открита през май 1954 година, докато е отстраняван пясък от южната страна на Хеопсовата пирамида. До нея е намерена и лодка близнак, чието изкопаване приключи скоро. Двата древни плавателни съда ще бъдат изложени заедно в специална сграда в Големия египетски музей в Гиза, чието откриване, с подобна на "Златния парад на фараоните" пищна церемония, се очаква до края на годината.
 

Източник: БТА