През 2019 г. той бе отличен с Голямата награда на СБХ в зоналната изложба „Струма”

Данаил Атанасов открива изложба "Живопис" на 2 септември от 18 часа в Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6. Тя ще продължи до 23 септември.

Атанасов е признат за един от най-характерните и неподражаеми съвременни български творци. Негови картини има в Полша, Гърция, Англия, Германия, САЩ. Той е участвал в редица сборни изложби и е представял самостоятелни експозиции в цял свят.

Той е от тези художници, които отстояват модернистичния си възглед върху живописта и последователно развиват личния си стил. Роден е в Перник през 1943 г. и живее и твори в родния си град и в чужбина. Има над 40 самостоятелни изложби в страната и зад граница, като негови платна са излагани в Берлин, Париж, Атина, Варшава, Тузла, Грайсфалт, Вашингтон, Люксембург и др.

Творбите му са притежание на Националната художествена галерия, музея „Барсело” – Майорка, музея „Оу Атона” – Минеаполис, и частни колекции.

Хармонични и красиви, картините на Данаил Атанасов най-вече притежават съзерцателност и изразяват възглед за самостойността на живописния образ.

 Картините му са изключително добре приети от ценителите на изобразителното изкуство по света. Обикновено картините му се определят като абстрактни, но той самият твърди, че рисува реалността такава, каквато я вижда. Полски изкуствовед нарекъл картините му "музика за глухи". Данаил Атанасов се занимава и с музика и смята, че двете изкуства са неделими, а общото между тях е хармонията. Той е свирил в една от най-старите рок групи в България "Стримони".

През 2019 г. бе отличен с Голямата награда на СБХ в зоналната изложба „Струма”.