В Пловдив издихгнаха арт инсталация от кюнци, представляваща герба на града

В международния ден на чистия въздух за синьо небе, лекари от различни специалности  призоваха за подобряване качеството на въздуха в страната и обявиха замърсяването за значим здравен проблем.  А различни екоорганизации проведоха протестни акции в десетки градове. 

В Пловдив с издигане на арт инсталация от кюнци, представляваща герба на града, десетки екоактивисти казаха „Не“ на мръсния въздух. Битовото отопление на твърди гориво според тях е основният виновник половината от зимните дни да са с превишено съдържание на фини прахови частици.

"Колко вредни са печките и горенето изобщо на въглища и дърва в града. Едва ли не всички пловдивчани се превръщаме в кюнци, защото всичко, което излиза от пловдивските печки-кюнци отива директно в нашите дробове", заяви Добромира Костова, дружение “За чист въздух“.

Чист въздух в Пловдив няма, защото колите били повече от гражданите на София.

Според лекари, които също се включиха в протеста, мръсният въздух провокира редица заболявания и трябва да се разглежда като значим здравен проблем.

Съдът отново заседава по делото за мръсния въздух в София

"Процентът на заболеваемост от астма, процентът на заболеваемост от хронична белодробна обструктивна болест и ковид разбира се, частиците на въздуха са начин, по който вирусът може да бъде по-ниско в земната атмосфера и също да повиши процента на заразяване", сподели Веселка Христамян.

Екоактивстите са категорични, че обявената преди пет години програма от Общината за безплатна подмяна на отоплението на твърдо гориво с екологично се бави. По техни данни одобрени били под 20% от семействата. От общината обаче твърдят друго.

"Към настоящият момент над 2 хиляди домакинства са заинтересованите семейства, които искат да променят своето съоръжение и да преминат стъпки към по-екологично чисто такова. Одобрените към момента са нас 1000", каза Елена Найденова гл.експерт отдел “Екология“ Община Пловдив.

В Добруджа, екоактивистите поискаха  незабавно рекултивиране на старото сметище на Добрич край село Богдан. Седем години след неговото закриване, депото за битови отпадъци редовно се самозапалва и обгазява областния град, и близките населени места. Пътят към него се е превърнал в нерегламентирано бунище. Природозащитниците настояват за строг контрол и налагане на санкции.

Българското общество трябва да узрее до това да си рециклира отпадъците. Пластмасата да има отчетност, а не да се внася в горивните системи на инсинераторите  и да вдига промилите, за да се изгори!