Той е изграден от две основни зони като всяка от тях има три основни подзони по основните направления

Учениците в Математическа гимназия “Академик Кирил Попов” вече се обучават в новия STEM център. STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката, съобщиха от пресцентъра на общината.

Центърът се намира в учебния корпус на гимназията и е създаден със средства по Национална програма “Изграждане на училищна STEM среда” от Министерство на образованието и науката. Лентата прерязаха зам.-кметът по образование Стефан Стоянов и директорката на училището Веселина Карапеева.

ОБРАЗОВАНИЕ НА БЪДЕЩЕТО: STEM-център в училище в Самоков

„Математическата гимназия прави една стъпка напред, защото има три специализирани лаборатории, което се случва рядкo. Те са много важни, защото дават съвсем различно отношение към предмета“, коментира зам.-кметът Стоянов.
Той допълни, че изграждането на STEM центрове се е утвърдило като една от важните програми в страната и чрез тях екипите в училищата успяват да разнообразят учебната среда.

„Идеята на този проект е от една страна да създадем споделено пространство, в което учениците могат да работят ползотворно, а от друга – да разнообразим средата, в която работят, както и самото учебно съдържание“, коментира директорката на Математическата гимназия. Тя допълни, че този проект е свързан с още няколко такива, сред които е изграждането на STEM платформа по европейски проект „Еразъм“.

По думите на Карапеева учениците с нетърпение очакват да започнат да използват стаите като предимство ще имат профилираните паралелки от 11 и 12 клас, както и тези по системно програмиране.

STEM среда: Бъдещето на българските училища (ВИДЕО)



STEM центърът е изграден от две основни зони като всяка от тях има три основни подзони по основните направления. Това са физика, химия, биология, информатика, роботика и иновации.

Цялостното изграждане на центъра е на стойност 340 000 лв. като 300 000 лв. са отпуснати от МОН. По проекта е извършено цялостно преустройство на кабинетите и оборудване на зоните с устройства – лаптопи, 3D принтер, плотер и мастиленоструен принтер за широкоформатен печат.

Трима ученици получиха награди за проектиране на логата на STEM платформата по проект „Еразъм“, официалното лого на STEM центъра и логото за обозначителните табелки на стаите.



На откриването на центъра присъстваха още кметът на район “Западен” Димитър Колев и началникът на отдел „Образование“ Донка Щилянова.

Освен в Математическата гимназия цялостно изградени STEM центрове има още и в ОУ „Райна Княгиня“ и в СУ "Св. Патриарх Евтимий".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.