Напрежението води само до ръст на престъпността, смята обвинител номер 1

Главният прокурор Иван Гешев с призив за обща работа на институциите по време на предизборната кампания. Според него напрежението между прокуратурата и МВР води само до ръст на престъпността.

От почти десетилетие МВР, ДАНС и прокуратурата сформират Щаб и работят заедно за предотвратяване купуването на гласове, напомни Иван Гешев в Стара Загора.

„Само взаимодействието може да се постигне сериозен резултат. Напрежението между институциите, или лошият синхрон, както искате го наричайте, цената плащат българските граждани”, каза Гешев.

Държавното обвинение на този етап няма данни за купуване на гласове. Ако има, те били в МВР, каза още Гешев. „Прокуратура не разкрива престъпленията. Разкриват се престъпления от Министерството на вътрешните работи”, заяви обвинител номер 1.

От там вече обявиха, че работят по първите сигнали за купен вот. Докато призоваваше за обща дейност и работа в синхрон, Иван Гешев успя да влезе в нов конфликт с министъра на правосъдието. Заради решението си да оспори пред Конституционния съд прехвърлянето на сградите и имуществото на Бюрото за защита на свидетелите в ръцете на министерството.

Гешев сезира Конституционния съд за разпоредба от Закона за защита на свидетелите

„Това нарушава принципа на разделение на властите”, каза Гешев.

След решение на парламента парите и сградите на Бюрото се управляват от ведомството на Янаки Стоилов. „Това имущество е държавно, то не е нито на прокуратурата на Република България, нито на Министерството на правосъдието”, отговори Иван Демерджиев, зам. -министър на правосъдието.

В искането си до КС Иван Гешев е посочил, че през 2014 година, когато Бюрото мина на негово подчинение, собствеността му е била значително по-малко и сериозно амортизирана.

„Тази хубава палата утре може със закон да я вземе и да направи каквото иска вътре, което да не е Съдебна палата”, заяви Иван Гешев.

„Тези активи не са играчки на главния прокурор, примерно бронираните автомобили, а те са активи, които трябва да обезпечат сигурността на защитените свидетели и магистрати”, каза Иван Демерджиев.

Колко и какво имущество притежава Бюрото за защита на свидетели ще бъде попитан и Висшият съдебен съвет. По информация на NOVA това ще стане още на заседанието утре.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.