Партията вече получи отказ за вписване на листата в Стара Загора

Часове преди старта на предизборната кампания – спор между един от участниците и Централната избирателна комисия. От „Демократична България” видяха oпит да бъдат елиминирани от надпреварата. И обвиниха ГЕРБ и ДПС за това. Причината – изборната комисия в Стара Загора отказа регистрация на листата им, защото документите са подадени с електронни подписи.

Отказаха регистрация на листата на "Демократична България" в Стара Загора

От коалицията са подавали такива документи и в други градове на страната.

„Има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още седем МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис", заявяват от коалицията.

„Демократична България“ обжалва отказа за регистрация на листата в Стара Загора

От ЦИК отговориха, че спазват Изборния кодекс и от „Демократична България“ могат да обжалват в съда отказа за регистрация. А в позиция от ГЕРБ определиха обвиненията като несъстоятелни и заявиха, че нямат мнозинство в ЦИК, за да влияят на такива решения.

„И на тези избори, и на предишните избори множество документи сме ги подавали с електронни подписи. Досега никога не е имало проблем с това. Oпитът на ЦИК и на мнозинството на ГЕРБ и ДПС основно в нея – да се опитат служебно да елиминират ДБ от участие в една голяма част от МИР-овете. Ние сме в 21-вия век, България е в 21-вия век'', това каза Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България''.

ДБ ще търси възстановяването на справедливостта в съда, се казва още в прессъобщението."Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията!", категорични са от "Демократична България".

„Не говорим за това дали в 21-ви век може да се ползва електронен подпис за подписване на документи, говорим дали по ИК това е позволено. ЦИК прие, че не могат да бъдат подавани неподписани официално документи. Трябва да попитате коалицията защо така да са решили да подадат своите документи'', споделя Росица Матева, говорител на ЦИК. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.