В 24 области на страната е обявен код за опасно време

Зимата вече е в България. Сняг блокира част от проходите. В общо 24 области на страната е обявен код за опасно време. Много шофьори закъсаха по хлъзгавите пътища в Балкана. Утре се очакват обилни количества дъжд в Северна, Централна и Южна България. В сила ще бъде жълт и оранжев код.

Първият сняг и този път изненада, но основно шофьорите, които все още са с летни гуми.На прохода „Петрохан”, където се образува снежна покривка още рано сутринта, имаше закъсали. „Вижда се колко е почистено. Първият сняг пак ни изненада”, обясни шофьор.  

Сняг покри планините (ВИДЕО)

Оказа се обаче, че не само настилката е проблем, а и гумите, които не са подходящи за сезона. Все пак се намираха и подготвени шофьори, които да подадат ръка на колегите си.

От Агенция пътна инфраструктура увериха, че следят ситуацията и снегорините работят през цялото време, където е необходимо. „Към момента все още няма усложнена ситуация”, обясни директорът „Поддържане на пътната инфраструктура” в АПИ инж. Даниел Иваничков.

Заради силен снеговалеж през Троянския проход движението беше ограничено за тежкотоварни автомобили. Снежна покривка натрупа и във високите части на планините – Витоша, Рила, Пирин и Стара планина. Сняг заваля и на Шипка.

В по-високите квартали на София - „Драгалевци”, „Бояна” и „Княжево”, също дъждът за кратко премина в сняг. Снегорините обработваха пътната настилка в природен парк „Витоша”. Радостта от първия сняг заля и социалните мрежи, където потребители пуснаха снимки и видеа от населени места по-високите части на страната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.