Увеличават леглата за COVID болни в здравните заведения

Д-р Станимир Станков, директор на РЗИ - Стара Загора, съобщи на заседание на Областния медицински съвет, че заболеваемостта на 14-дневна база е 493.9 на 100 000, но се очаква още утре да премине 500. Старозагорска област вече реално е в тъмночервената зона. 

Проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, докладва, че болницата в момента разполага със 155 легла за болни от COVID. От тях заети са 123. Заради очакваното покачване на броя на хоспитализираните утре в лечебното заведение ще бъдат разкрити още 23 легла. В казанлъшката болница към момента броят на леглата за болни от коронавирус е 54.  

Областният управител на Кюстендил: Ситуацията с COVID-19 е критична

Участниците в заседанието се обединиха около становището, че във всички болнични заведения на територията на областта трябва да има увеличение на броя на COVID леглата. Предложено беше 20 процента от общия брой легла в една болница да са отделени за такива болни. 

Татяна Димитрова, началник на РУО, съобщи, че към днешна дата от 34 000 ученици 515 са регистрирани официално като заболели от COVID. Тези деца са от 22 различни паралелки в цялата област и в момента се обучават електронно.

София влезе в „тъмночервената" COVID зона, в областта въвеждат нови мерки

На заседанието на Областния медицински съвет бе решено лекари-експерти да изготвят на областно ниво протокол с препоръки за унифициране на лечението на пациенти с COVID в доболничната помощ.

 Д-р Станков увери, че ваксини в областта има достатъчно, съхраняването им съгласно изискванията е осигурено и всеки, който желае, може да се ваксинира безпроблемно.  Директорите на държавните, общинските и частните болници бяха категорични, че хоспитализираните при тях пациенти с коронавирус и с поставена ваксина са под 3 процента.   

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР