От полунощ влезе в сила изискването за притежаване на зелен сертификат.

От полунощ влезе в сила изискването за притежание на зелен сертификат. Документът ще служи като пропуск за различни дейности на закрито. Новите мерки, обявени от здравните власти, предизвикаха сериозно недоволство и напрежение в секторите, които ще работят със сертификати както за посетителите, така и за служителите. На този фон екипи на РЗИ и полицията тръгнаха на проверки в заведения. С тях беше и екип на NOVA. 

Зелените сертификати влязоха в сила

„Отдавна се готвим за този начин на работа, тъй като виждаме какво става в Европа и във водещите държави, от чийто опит се учим. Според мен обаче трябваше да има някакъв гратисен период. В тази ситуация верен ход няма. Трябва да се избере най-ефективният и този, който представлява по-малкото зло”, коментира Мартин Михайлов, управител на заведение.

Броени минути преди полунощ полицията тръгна по стъпките на сигнал за заведение, в което мерките срещу COVID-19 се нарушават системно. На помощ дойдоха и екипи на Столичната регионална здравна инспекция. На място обаче се оказа, че заведението не работи, а управителят го няма. „В случая ние сме поканени от Пето районно за съдействие за конкретния обект. Има жалба и сигнал, но след като сега не работи – не знам“, коментира инспектор на РЗИ.

Така проверката приключи за едва 5 минути - без резултат. 

Колко време ще важат сертификатите за ваксинирани и преболедували

Екип на NOVA установи, че 30 минути след влизането в сила на новата здравна заповед, нощният живот в столицата тепърва започва. 

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.