Франция обяви в четвъртък еднократно плащане без данъци на 100 евро за хора с приходи под 2000 евро на месец

Замразяване на цените, намаляване на данъците, на плащания или кредити за енергия, целева помощ - европейските нации прилагат различни мерки, за да смекчат удара за потребителите от растящите цени на енергията.

Ето някои от мерките, предприети, за да помогнат на потребителите да се справят със скока на цените на бензина, природния газ и електроенергия.

Заради тока и горивата: Франция обяви нов пакет за подпомагане

Франция обяви в четвъртък еднократно плащане без данъци на 100 евро за хора с приходи под 2000 евро на месец. Правителството очаква такава помощ да получат 38 милиона души. То вече обяви извънредно плащане от 100 евро на шест милиона домакинства, за да облекчи плащанията им на доставената електроенергия.

Във Великобритания правителството обяви преди няколко седмици фонд от 500 милиона паунда, за да помогне на домакинствата с ниски доходи за енерго сметките, по-специално за отопление, както и за храна и облекло.

В началото на октомври белгийското правителство удължи до март фиксираните тарифи за енергия за домакинствата с по-ниски доходи, като им осигури и 80 евро субсидия за енерго плащанията.

В Полша правителството планира да похарчи до 1,1 милиарда евро през следващата година, за да помогне на пенсионери и многодетни семейства да се справят със сметките за енергия. Едно от пет домакинства отговаря на условията.

Френският финансов министър: Цените ще продължат да растат и през 2022 г.

В Латвия около 150 000 домакинства трябва да получават между 15 и 20 евро на месец, за да покрият сметките си за ток или газ.

Естонското правителство харчи около 75 милиона евро за намаляване на сметките за ток на всички потребители и още 20 милиона за подпомагане на около 72 000 семейства с ниски доходи от септември и март.

Междувременно се очаква литовският парламент да одобри предложенията на правителството за намаляване на цените на газа за пет години и за подпомагане на 110 000 семейства заради сметките за отопление.