Компанията цели подпомагане достъпа на ваксинин на континента

Германската компания BioNTech, която разработи ваксина срещу коронавирус заедно с американския фармацевтичен гигант Pfizer, заяви във вторник, че възнамерява да започне изграждането на завод за ваксини в Африка през следващата година.

Не е ясно къде ще се намира съоръжението, но BioNTech заяви, че работи с властите в Руанда и Сенегал и планира да започне строителството в средата на 2022 г.

Първоначално заводът ще има капацитет за производство на около 50 млн. дози ваксини годишно, заяви германската компания.

През август BioNTech обяви плановете си да изгради устойчиви производствени мощности за ваксини в Руанда и Сенегал, които да произвеждат не само ваксини срещу COVID-19, но и ваксини срещу малария и туберкулоза на базата на mRNA, съобщава АФП.

"Ще работим заедно за изграждане на регионална производствена мрежа, за да подпомогнем достъпа на Африка до ваксини, произведени в Африка", заяви във вторник съоснователят на BioNTech Угур Шахин.

През юли Pfizer и BioNTech обявиха, че си партнират с Biovac Group, за да бутилират ваксината си срещу COVID-19 в Кейптаун, Южна Африка, от 2022 г.

САЩ купуват 500 милиона дози COVID ваксини за бедни и развиващи се страни

Понастоящем само един процент от ваксините, използвани в Африка, се произвеждат на континента. Африканският съюз иска да увеличи този дял до 60 процента до 2040 г.

Американският фармацевтичен гигант Moderna по-рано този месец също обяви плановете си да построи завод за ваксини в Африка.

Pfizer иска от САЩ разрешение за употреба на ваксината срещу COVID при деца

Повече от 10 месеца след поставянето на първата в света инжекция срещу коронавирус и почти две години след началото на самата пандемия едва пет процента от африканците, които отговарят на условията, са напълно имунизирани.

Проблемът разкрива огромната зависимост на Африка от вносни ваксини и нейната технологична слабост в сравнение с Европа, Китай и Съединените щати.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС