Той все още е на ранен етап на изследване

Делта плюс вариантът на коронавируса е бил засечен за първи път в Кипър в две от пробите за COVID-19, изследвани в кипърски лаборатории. Това съобщи „Сайпръс мейл”, позовавайки се на изявление на министерството на здравеопазването.

Фактите за Делта плюс: Какво се знае за новия вариант на COVID-19

Този вариант на коронавируса все още е на ранен етап на изследване, но наблюденията на международните експерти показват, че е около 10% по-заразен от оригиналния Делта вариант, отбелязва сайтът.

Оригиналният Делта вариант е бил установен при всичките 279 проби, взети през септември и октомври сред хора, позитивни на COVID-19. Измежду тях са и двете проби с подварианта Делта плюс.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

„Макар че характеристиките на мутацията Делта плюс показват, че тя повишава разпространението на вируса, засичането ѝ в Кипър на този етап не предизвиква сериозно влошаване на епидемиологичните и болнични индикатори”, посочиха от министерството.

Според изявлението целта е ранното идентифициране на новите варианти и предприемането на стъпки за ограничаване на разпространението им в обществото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА