Двуседмичната климатична конференция ще започне в Глазгоу в неделя

Проливните дъждове предизвикаха наводнения в град Глазгоу три дни преди откриването на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP-26). Канализацията не може да поеме толкова вода. Кадри в социалните мрежи показват, че по някои пътища има 20 - 30 см вода.

Площади в Южна Италия под вода след мощна буря, има загинали

По-рано Генералната метеорологична служба на Обединеното кралство издаде предупреждение за наводнения, които могат да представляват заплаха за живота на хората в югозападната част на Шотландия и в северозападната част на Англия. Предвижда се в тези райони да паднат до 300 мм валежи на ден, което е два пъти повече от цялата средномесечна норма за октомври. Метеоролозите съобщават и за заплаха от наводняване на сгради, опасни условия за шофьорите, голяма вероятност от прекъсване на железопътния транспорт, както и риск от прекъсване на електрозахранването.

Торнадо и наводнения нанесоха големи щети в Италия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двуседмичната климатична конференция в Глазгоу ще започне в неделя. Тя трябваше да се проведе миналата година, но беше отложена заради пандемията от COVID-19. Очаква се в нея да се включат около 25 000 души, включително държавни и правителствени ръководители от повече от 120 страни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА