Според нея решението на КС за гражданството на Петков е защитило държавността

„Искането за импийчмънт на президента Румен Радев е нито логично, нито съдържателно. Ще бъде употребено в предизборната борба. Не намираме нито политическа, нито юридическа логика в това искане”, заяви в ефира на „На фокус” лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Зафиров: Редно беше Кирил Петков да се извини на президента

Относно казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, Нинова посочи, че ще се придържа към решението на Конституционния съд. Според нея то е защитило държавността.

„Един съвет, ако Кирил Петков приеме, виждам накъде тръгват нещата. Използва личния си казус в предизборната борба, като слага разделителна линия между българите в чужбина и тези у нас. Това не е правилен подход

Лидерът на столетницата посочи, че е „за” доброволното ваксиниране, но е „против” то да бъде задължително. Тя все пак призова хората да се имунизират. Самата тя е преминала през болестта два пъти и има много антитела. Лекари са я посъветвали да не си поставя от препаратите поради тази причина. БСП бяха една от партиите, които атакуваха здравния министър д-р Стойчо Кацаров, който е назначен от президента. Според Нинова обаче партията не напада Румен Радев.

Корнелия Нинова: Работим така, че никой да не бъде оставен сам в кризата

„Ние сме партия, която представлява хора. Когато техните интереси са засегнати от грешните решения на служебния министър на здравеопазването, смятаме, че е абсолютно принципно и логично да ги защитим. Той не е излъчен от БСП. Смятаме, че мерките, които предприе, бяха грешни. За 24 часа хвърлиха цялата държава в хаос. Родители на децата, които не знаят дали те ще ходят на училище или не, лекари, които чакат да бъдат тествани и пациенти, останали без помощ. Абсолютно логично е да застанем на страната на засегнатите хора. Не смятаме, че това е кадрова грешка на Радев, но нашата позиция е принципна”, обяви Нинова и припомни, че от партията са критикували и други министри от служебния кабинет.

Според нея Янаки Стоилов има качествата, за да бе конституционен съдия. Тя припомни, че той е един от народните представители, написали Конституцията, и според нея той ще я пази. Лидерът на БСП подчерта, че партията е от противниците на Инстанбулската конвекция и на социалния пол, но счита, че нападението над активисти от ЛГБТИ обществото за нея е неприемливо и недопустимо.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.