Къде можем да предадем старите гуми на автомобила си, без да нарушаваме закона?

На прага на новия сезон много българи се подготвят за подмяна на летните гуми със зимни. Какво обаче се случва с гумите, които вече са негодни за употреба – най-лесният начин е да ги оставим за рециклиране в автосервиз. В повечето случаи услугата е безплатна или ако има такса – то тя е символична. Столична община предлага и друг начин – гумите да се оставят на обособени, открити площадки. А целта на инициативата е да не се стига до нерегламентирано горене.

Според закона нерегламентираното изхвърляне на гуми се наказва с глоба. Малко от автосервизите обаче се съгласяват да приемат стари гуми, ако не бъдат закупени нови от същото място. Освен в автосервизи, хората могат да оставят старите си гуми за рециклиране и в откритите пунктове в София. Един от тях е в квартал „Красна поляна“. 

АКЦИЯ „ЗИМА”: Ще проверяват за износени гуми по пътищата

Пунктовете гарантирали, че софиянци няма да платят нито стотинка, за да изхвърлят старите си гуми. От друга страна, общината подела кампанията и като еко мярка. 

„Целтта е и недопускане нерегламентирано изгаряне на тези гуми, защото това допринася много за влошаване на въздуха“, коментира зам.-кметът на София Десислава Билева.  

В София са обособени общо 10 пункта за събиране на стари гуми. 

През миналата година в София са събрани 100 тона стари гуми. Глобата за нерегламентираното им горене е до 1000 лева. Автосервизите са сред най-често проверяваните. 

НА ПРАГА НА ЗИМАТА: С колко и защо поскъпват гумите?

„Проверени от началото на годината са над 220 обекта. За установено нерегламентирано изоставяне на гуми имаме издадени 5 акта на сервизи“, обясни Таня Асенова от Столичия инспекторат. 

Преди да предадем гумите си за рециклиране обаче трябва да сме сигурни, че те вече са негодни за употреба.Първият признак за това е самият остатъчен протектор на гумата. Когато падне под 4 милиметра е задължителна смяната им. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК