Наблюдава се увеличение на биоразнообразието в морето

Единственото вътрешно море на Турция- Мраморно море и Принцовите острови в него са обявени за специална природна защитена зона, съобщава в."Дейли сабах". Статутът ще помогне за опазването му, пише още изданието. С новото решение се определят нови нормативни изисквания за всяка дейност в морето с цел защита на неговите води, които са силно замърсени. През пролеттта Мраморно море бе сериозно засегнато от морска слуз.

Защитената зона включва морските води по крайбрежието на Истанбул, Коджаели, Ялова, Бурса, Балъкесир, Чанаккале и Текирдаг и крайбрежията на тези окръзи.

Указът определя нови стандарти за изхвърляне на отпадни води за цялата зона. Необработените отпадни води бяха една от основните причини за появата на морска слуз.
Турският министър на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум посочи, че благодарение на положените усилия е избегнато влошаване на стиуацията в Мраморно море и рибите са се завърнали в него. Той добави, че се наблюдава бавно, но стабилно увеличение на биоразнообразието и на нивата на кислород в морето.

Разширявят защитени зони по Черноморието

Министърът подчерта обаче, че от решеаващо значение е да се спаси изцяло Мраморно море от замърсяване. Той призова за ускоряване на модернизацията на съоръженията за преработка на отпадите в района. Курум добави, че всички структурни прпомени трябва да бъдат приложени в следващите три години.

Министърът отбеляза, че се разследват потенциалните източници на замърсяване във водния басейн, като досега са направени 88 000 проверки. Той посочи, че са били наложени глоби на обща стойност 13,5 милиона долара на 899 бизнеса и 99 морски съдове, замърсяващи морето, и е била прекратена дейността на 140 бизнеса заради замърсяване.

Мъгла затвори Босфора и Дарданелите (ВИДЕО+СНИМКИ)

В момента само 46 % от отпадните води в района на Мраморно море са подлагани на биологична обработка, като целта е в следващите три години да се стигне до 100 процента. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА