Около 80% от наложените санкции се отменят от съда на процедурно основание

"Лъжливото документиране е юридическото основание да се търси отговорност на хората, предлагащи фалшиви зелени сертификати. То се наказва с лишаване на свобода до 2 години. Това е твърде малко на фона на обществената опасност и би било справедливо да се увеличи на  6 години затвор". Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS адвокат Силвия Петкова.

Според нея около 80% от наложените наказания за неспазване на противоепидемични мерки се отменят от съда на процедурно основание.

"Това значи, че някакви задължителни изисквания не са спазени. Или липсва достатъчно ясно описание на вида нарушение, мястото на извършване или посочване на правната уредба", сподели тя.

По думите й обаче не може да се търси наказателна отговорност за организирана престъпна група, защото според закона такава може да съществува само за престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода над 3 години. "Един човек с фалшиво свидетелство може да е заразен и да предаде вируса на друг, а това може да доведе до тежко протичане или фатален край", каза тя.

Юристът обяснява, че за хората с чисто съдебно минало е вероятно присъдата да е условна. Но съдът може да постанови ефективно изтърпяване на наказанието, въпреки чистото съдебно минало, ако прецени, че това е необходимо за постигане целите на наказанието и най-вече за поправянето на извършителя.Това зависи от индивидуалната преценка на съда.

Петкова прикани да се създаде квалифициран състав, който да следи за издаване фалшиви сертификати.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.