Градската управа на град Ел Пасо отпусна 6 хиляди квадратни метра за тази цел

Градската управа на град Ел Пасо отпусна 6 хиляди квадратни метра за построяването на къщи за пострадалите от вулкана Кумбре Виеха, който изригна на 19-ти септември на канарския остров Ла Палма.

На парцела, който се намира между училището и гробището на Ел Пасо, ще бъдат построени първите сглобяеми къщи, в които ще се подслонят 30 семейства, чийто домове останаха под лавата на вулкана. Те ще имат до три стаи и се очаква да са готови до средата на месец ноември.

Рали около вулкана: Класически автомобили обикаляха остров Ла Палма (ВИДЕО)

Регионалното правителство на Канарските острови вече е платило 200 жилища от този тип, които ще бъдат монтирани на различни места на острова. Кметът на град Ел Пасо Серджо Родригес каза, че се прави всичко възможно администрацията да улесни промяната на статута на земята, на която се строи, за да не се губи време.

Изригващият вулкан на остров Ла Палма се превръща в туристическа атракция

Според правителството това е временно решение, докато приключи активността на вулкана и започне пълното възстановяване на острова, за което вече са отпуснати 216 милиона евро от държавния бюджет. Парите ще се използват за повторното изграждане на инфраструктурата, водоснабдяването, туристическия сектор, селското стопанство и данъчни облекчения на пострадалите от вулкана.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БНР