Туристи се стекоха, за да наблюдават изригването на вулкана

Туристите изявиха желание да помогнат на Ла Палма, като похарчат там пари, за да стимулират икономиката на острова, пише "Ройтерс". Олга Рейносо се възползва от почивния си ден, за да види изригващия вулкан на испанския остров Ла Палма, предаде БНР. Както много други туристи тя искаше да помогне на жителите на острова, чиито домове са разрушени, а реколтата е съсипана.

Регистрираха най-силния трус от изригването на вулкана в Ла Палма

„Нашият начин да помогнем е пасивен - идваме тук да видим вулкана, който е нещо уникално, но допринасяме с пари, като ги харчим в хотелите, ресторантите, за коли под наем“, разказва Рейносо, която е от близкия остров Фуертевентура.

СЛЕД ИЗРИГВАНИЯТА НА ВУЛКАНА: Силно земетресение на остров Ла Палма (ВИДЕО+СНИМКИ)

Планът за извънредни вулканични ситуации на Канарските острови ограничи достъпа до пътищата близо до вулкана Кумбре Виеха, така че екипите за сигурност и за спешни случаи да могат да работят. Въпреки това е създадена безплатна автобусна услуга, така че хората да имат достъп до зоната на вулкана от безопасно разстояние.

Кадри от дрон показват опустошителната мощ на вулкана, унищожил Ла Палма (ВИДЕО)

От началото на изригването на 19 септември лавата от вулкана е покрила близо 900 хектара земя, унищожавайки около 2000 сгради и много бананови плантации. Повече от 7000 души трябваше да бъдат евакуирани.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.