Има ли заплаха за космонавтите заради хилядите отломки?

Съединените щати разкритикуваха Русия заради тест с противосателитна ракета, довел до появата на хиляди космически отломки.

Те принудиха 7-членния екипаж на Международната космическа станция да се приюти в един от скачените кораби и да се подготви за евентуална евакуация.

Възмущение изразиха и от американската космическа агенция НАСА. Ръководителят й Бил Нелсън каза, че е скандализиран от действията на Русия.

Южна Корея изстреля първата си космическа ракета (ВИДЕО+СНИМКИ)

„По-рано днес Русия извърши по един безотговорен начин разрушителен тест с противосателитна ракета, издигаща се директно срещу един от нейните собствени спътници. Тестът досега е генерирал над 1500 парчета, проследими орбитални отломки и стотици хиляди по-малки парчета, които сега заплашват интересите на всички държави. В допълнение, този тест значително ще увеличи риска за астронавтите и космонавтите на Международната космическа станция, както и за други дейности, свързани с космически полети”, каза Нед Прайс, говорител на Държавния департамент.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.