Как ще се отразят изборите на икономическото положение

Как ще се отразят изборните резултати на икономическото положение в страната? По темата в "Твоят ден" разсъждават анализаторите Кузман Илиев и Стоян Панчев.

Според Илиев хората, които направиха актуализацията на бюджета вероятно ще влязат в коалицията.

"Тя беше широкопръста, защото означаваше да увеличим разходите без да знаем колко ще са приходите. Струва ми се, че правейки бюджета, ще имаме по-хлабава фискална политика, повече дълг, дефицит. Това дългосрочно е опасно, защото означава вдигане на данъците", коментира той.

За него инфлацията започва да се калкулира в цената на кредита като компонента. А производствената инфлация се оскъпява 4 пъти по-бързо.

"Това изяжда печалбите на бизнеса. Така спират да наемат нови служители и се създават условия за безработица", сподели Кузман Илиев. 

Финансист: Цените на стоките няма да продължат да растат, инфлацията стихва

По темата с оставките във ВМРО той изрази надежда, че всяка криза е възможност за подобряване и призова да не се драматизира ситуацията.

Мнението на икономическия анализатор е, че най-неприятният сценарий е да има едновременно инфлация и увеличение на безработицата.

По думите на финансовия експерт Панчев пък партиите няма да искат да намаляват бюджета и социалните плащания.

"Докато правим фискална политика с разтворени пръсти, инфлацията ще се увеличава. Ще има натиск от училища и болници за вдигане на помощите за техните разходи", смята той.

Репортер: Ирена Рашева

Повече по темата вижте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.