Правописните правила не се спазват в интернет, споделят учители

Зачестяват правописните грешки сред учениците, а онлайн обучението безспорно повлия за това. Това каза в ефира на „Социална мрежа” преподавателят по български език и литература Траяна Иванова. По думите й интернет се възприема за място без правила, като децата там се чувстват много по-свободни да пишат без да се съобразяват с езиковите норми.

„Децата споделят, че понеже в интернет пространството няма оценки, няма забележки, съответно не важат и правилата. Писането на български език с латински букви също оказва голямо влияние”, споделя учителят.

Траяна Иванова добави, че добър навик е учениците да се поправят помежду си.

„Първоначално се сърдеха, но в последствие възприеха идеята и се поправят сами. Така станаха много по-внимателни и пишат по-грамотно”, обясни още тя.

Едни от най-често допусканите грешки са изписването на „не знам”, както и използването на пълен и кратък член.

„Пандемията сериозно повлия на способността на учениците да създават собствен текст. Личи си недостига им на думички в речниците им. Това се дължи до голяма степен на това, че не четат книги или четат неподходящо съдържание в интернет”, коментира още преподавателят.  

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.