От Организацията по прехрана и земеделие на ООН алармират за последиците от нови катаклизми като пандемията от COVID-19

Световните агрохранителни вериги, които все още са изправени пред последиците от пандемията от COVID-19, трябва незабавно да се подготвят за нови катаклизми в бъдеще, независимо дали суша, наводнения или различни болести. За това предупреди днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН, предадоха световните агенции.

В момента 3 милиарда души на планетата не могат да си позволят здравословно хранене, което да ги предпази от недохранване, припомня организацията. Още 1 милиард са застрашени от това, ако внезапно сътресение в икономическата система намали доходите им с една трета, са изчислили икономистите на ФАО в доклад, цитиран от ДПА и АФП.

В изданието за 2021 година на доклада за състоянието на храните и селското стопанство в света се подчертава и значението на транспортните връзки. Ако важни маршрути бъдат засегнати от катаклизъм, то разходите за хранене биха могли да нараснат за 845 милиона души, прогнозира организацията с централа в Рим.

Пандемията от COVID-19 в голяма степен изведе на преден план слабостите на агрохранителните системи в света, подчертава в предговора на доклада генералният директор на ФАО Ку Донгю.
Тези системи включват производството, веригите за хранителни доставки, транспортните мрежи и потреблението.

Икономист: Инфлацията е по-опасна от пандемията

В предходния юлски доклад ФАО бе пресметнала, че през 2020 година между 720 и 811 милиона души са били засегнати от глад, което е с до 161 милиона души повече, отколкото през 2019 година и се дължи в голяма степен на пандемията.

За да даде възможност на страните да осъзнаят колко уязвими са хранителни им системи при катаклизми и хронични стресови ситуации, ФАО е разработила няколко показателя за устойчивост. Защото в несигурна среда способността да се преодолеят шокове и стресови ситуации, за да се пристъпи след това към възстановяване, е от ключово значение, отбелязва организацията на ООН.

Тези показатели анализират вътрешното производство на страните, мащабите на търговията им, транспортните системи, с които разполагат, и възможностите на населението да се храни здравословно.

Колко средства са необходии месечно, за да живее нормално българина?

Страните са приканени да търсят слабите си места благодарение на тези способи и да се опитат да се справят с тях, обяснява Андреа Катанео, главен икономист и координатор на публикацията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА