100 лв. повече са нужни тази година за едно тричленно семейство

Пандемията и последвалата инфлация оскъпиха живота у нас, изчислиха синдикатите. Според изследване на КНСБ за нормален живот в България са необходими 1 103 лева. Проблемът, според синдикатите е, че минималната работна заплата покрива малко над 50% от заложения стандарт. Това поставяло много българи в риск на прага на зимния отоплителен сезон.

Експерт: Горивата ще поскъпнат още до края на годината

Синдикатите изчислиха, че към септември за самотно живеещ, работещ човек, са нужни поне 1 103 лева нето. Тази сума покрива разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло и транспорт. В сравнение с юни увеличението на минималните доходи за посрещане на основни нужди е 34 лева. Спрямо декември миналата година животът в България е поскъпнал с 56 лева.

Малко по-различна е ситуацията при традиционното българско тричленно семейство, което се състои от двама възрастни и едно дете. В този случай от КНСБ изчисляват, че и мъжът, и жената трябва да получават заплата не по-ниска от 992 лева. Девет месеца по-рано разходът на семействата е бил с около 100 лева по-малък.

В крайна сметка на какво се дължи поскъпването на живота в страната? Отговорът на този въпрос е инфлацията като следствие от пандемията. Тя доведе до ръст в цените на основни храни, сред които хлябът и зеленчуците. Освен това поскъпнаха редица суровини, които доведоха до по-скъпа топло и електроенергия. Според КНСБ има решение в ситуацията и то е да се увеличи минималната работна заплата.

Ива Ценова е съпруга и майка на две деца. Всеки месец се налага да балансира семейния бюджет. Заради поскъпването на електроенергията очаква тежка зима. „Отопление на едно жилище ни струва 200-250 лева на месец. Зависи колко студен е месецът, защото ние се отопляваме с електричество“, каза тя.

Общият доход на Ива и съпруга ѝ е около 1 100 лева. Парите стигат само за основните им нужди. Затова и скокът в цените на определени храни я притеснява. „Рядко човек може да намери сирене под 8,50 лв. за килограм. Тук не говорим за хубавото сирене по БДС, а за масовото, което се продава в магазините“, посочи още Ценова.

По сметки на КНСБ на българина са нужни около 1 100 лева, за да води нормален начин на живот. Това обаче е необходимият доход за един човек, а не както в случая на Ива - за цялото семейство. Според синдикатите за издръжката на традиционно българско семейство са необходими 1 900 лева.

„Това са доходите, които трябва да има всяко едно българско домакинство. А дали ги има, отговорът е категорично не, тъй като заплатата за издръжка не е равна на минималната работна заплата“, обясни Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания.

КНСБ: Тревожен ръст в цените на храните, очаква ни тежка зима

По данни на КНСБ 1 600 000 българи живеят под прага на бедност. Работещите бедни пък са 505 000. „Като работиш - не може да си беден, за съжаление в България хем работиш, хем си беден“, добави Костов.

На този фон, според синдикатите, инфлацията е довела до скок в цените на много суровини и допълнително е оскъпила живота. „Основно са горивата. Най-вече природният газ, който поскъпна близо пет пъти“, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Решението, което предлагат синдикатите, е от първи януари минималната работна заплата да стане 760 лева. „Няма да ни остават, но поне няма да се налага да теглим кредити“, добави Костов.

В очакване на по-добри времена Ива ще продължи да пресмята всеки лев, за да е сигурна, че в края на месеца семейството ѝ няма да е лишено от нищо. „Като сметнем, че един хляб най-малкото е 1,20 лв. За едно четиричленно семейство един хляб поне отива за ден. Средствата не стигат почти доникъде“, заключи Ценова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.