Междувременно стана ясно, че вероятно автобусът не е имал лиценз за превоз в чужбина

Разследването след трагедията на автомагистрала „Струма” продължава. То се наблюдава от шестима следователи и трима прокурори от Окръжната прокуратура в Перник. Работна група ще обследва пътната настилка и маркировката в участъка на инцидента.

Илия Николов е свидетел на трагедията от малките часове на 23 ноември. Той е строителен работник и укрепва свлачище на магисталата. Минути преди катастрофата е бил в караваната.

17-годишна, оцеляла в катастрофата „Струма”: Не успях да взема чукчето, за да счупя прозореца

„Бяхме сънени и видяхме, че автобуса гори. Имаше много крясъци”, разказва той.

След първоначалния шок Николов взел прожектор и започнал да регулира движението.

„Имах една батерийка, която беше в мен. Колкото можах – успях”, добавя Николов. Допълва, че преди да види автобуса в пламъци чул нещо да гърми.

Според друг от свидетелите  времето в нощта на трагедията е било лошо. По думите му това може да е заблудило шофьора.

„Автобусът няма един метър спирачен път. Това навява на мисълта, че шофьорът не е натиснал спирачките“, казва той. Предполага, че пожарът може да възникнал след изтичане на гориво от резервоара.

Междувременно стана ясно, че вероятно автобусът не е имал лиценз за превоз в чужбина.

„При съмнение ще се направи запитване. Може би са представени такива документи, за които компетентните гранични власти не са имали съмнение, че има нещо нередно", обясни Бойко Рановски.

Разказ на първия човек, спрял да помогне на ранените в огнения ад на „Струма” (ВИДЕО)

Според Рановски следователите трябва да изяснят и друго – дали автобусът се е движел със скорост над разрешената.

Часове след изтеглянето на автобуса версиите за инцидента остават различни. А кметът на Перник призова властите да вземат спешни мерки, за да се избегне друга трагедия.

„Допълнителна светлинна сигнализацията не само на този участък, но и на всички, които са наистина неприятни за шофиране, няма да бъде излишна“, смята той.

Към момента движението в района на 32 километър е свободно единствено в платното към София.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.