Всеки от тях е похарчил по 300 лева

Черен петък в пандемия.  Много българи решиха да се възползват от намаленията на различни стоки, въпреки COVID ограниченията. 

Черният петък настъпи в големите търговски вериги. Според експерти този път заради пандемията по-малко хора са тръгнали на лов за дрехи, обувки и уреди.

Но според Асоциацията за защита на потребителите все пак близо 40 процента от българите са отишли да пазаруват, като средно всеки от тях е похарчил по 300 лева. Повечето намаления в големите търговски вериги достигаха днес до 70 процента. 

 Александра казва, че обича да пазарува. Изчакала Черния петък, за да си купи качествени обувки на приемлива цена. 

„Харесах си тези черни маратонки. Нямам търпение да ги пробвам и после да си ги взема“, споделя тя. Добавя, че избрала магазина предварително. Смята, че тук намаленията са реални. 

"Аз съм правила сравнения с предишни цени и цените в момента и наистина виждам разлика“, каза още Александра.

В същия магазин срещаме и Георги. Тръгнал да търси зимно яке. 

 „Никога не съм се влияел от това дали е Черен петък или не. Дори ми е правило впечатление, че когато няма черен петък, има по-голямо намаление“, казва той.

Има и хора, тръгнали на лов за коледни подаръци. Но останали разочаровани.

„Реални ли са намаленията? Не бих казала. Сега, като бях в един от детските магазини, си важи процента и е ок. А в другия - не точно. Даже е измислено“, заявява Ева.

Според търговските вериги COVID кризата се отразила както на джоба на потребителите, така и на търговците.  

„Изгодните оферти могат да бъдат дадени от търговците при една успешна година, каквато ние нямахме“, казва Тодор Тодоров и добавя, че тази година истерията около Черния петък е по-скромна и заради COVID мерките.

 

 

"В ситуацията, в която сме - с разрешителен режим, Черният петък ще е много, много черен. В смисъл като продажби и обороти“, смята той.

А експерти съветват да бъдем внимателни в дните с големи промоции.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.