Целта е да бъде прекратена войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в източния регион Донбас

Киев иска да преговаря директно с Москва, за да бъде прекратена войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в източния регион Донбас. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Украйна, САЩ и НАТО от седмици насам говорят за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна заради необичайното струпване на руски войски край украинската граница. В същото време Русия обвини днес Украйна, че е разположила половината си армия в Донбас. А Владимир Путин поиска от НАТО надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност.

„В тази ситуация предприемаме адекватни военни и технически мерки. В диалога със САЩ и техните съюзници ще настояваме за постигането на конкретни споразумения, които да изключват всяко разширяване на НАТО на изток и разполагане на застрашаващи ни оръжейни системи в близост до Русия”, заяви руският президент Владимир Путин.

„Нашето послание е, че само Украйна и 30-те съюзници на НАТО решават кога Украйна е готова да се присъедини към НАТО. Русия няма право на вето и няма право да създава сфера на влияние, опитвайки се да контролира своите съседи”, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.