Неговата цел е да обедини експертите от ЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон, чиято страна поема председателството на ЕС от 1 януари, заяви, че ще предложи европейски механизъм за изборна устойчивост. Той ще бъде представен в началото на следващата година. Неговата цел е да обедини експертите от ЕС, които да изпреварват и отблъскват кибератаките срещу изборните процеси в Общността.

Пред пленарната зала на Комитета на регионите той подчерта, че има крехкост дори в основата на самата демокрация, защото именно в нея съществува възможността тя да бъде оспорена и това позволява на авторитарни режими да използват всякакви манипулации и хибридни техники, за да я подкопаят.

"Манипулиране на информацията, използване на онлайн платформите, на тяхната липса на модерация, кибератаки - всички средства са позволени, за да се запълва съдържанието и да се загнезди съмнението. Днес има един призрак, който почти се намесва в политиката, в пропагандата и стига до полувоенни кибер заплахи. Този призрак се използва от враговете на Европа и либералната демокрация изцяло на наша територия. В резултат доверието на гражданите е разклатено и все още последствията не се вземат предвид от много от хората, които вземат решенията в Европа и понякога от тези, които искрено защитават демокрацията", каза Макрон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР