Работата на служителите на реда в сградата е по досъдебно производство за имоти в парк "Росенец"

Полицейска акция в Община Бургас след сигнал на депутата от „Продължаваме Промяната” Константин Бачийски. Проверката на разследващите е за статута на земята в парк „Росенец”.

Ще се разследва и заповед на кмета отпреди години за продажбата на терен от близо 4600 декара. Номерът на тази заповед съвпадал с друга заповед - за наем на хлебозавод.

Представители на няколко институции влязоха в общинската администрация и останаха там повече от 2 часа. Следователи иззеха папки с документи за смяната на статута и продажбата на терен в лесопарк „Росенец”. Това е заповед на кмета Николов за деактуване на близо 4600 дка, която се оказва дублирана с друга заповед - за  отдаването на имот на общинския хлебзавод.

„Най-интересните 1100 дка, които са около морето, реално липсват. И до ден днешен вече не са собственост на общината. В последствие там има разпоредителни сделки”, заяви депутатът Константин Бачийски.

Разследващите влязоха и в областната администрация на Бургас.

„Знам, че са изискали някакви документи от преди 2-3 години и ги разглеждат в момента”, съобщи заместник-областният управител Божан Божанов.

Земите се намират около лятното имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

От Община Бургас отказаха коментар, но по-късно излязоха с писмена позиция.

„Община Бургас няма как да продава, нито да се разпорежда с имоти, които са присъдени от българския съд именно на българската държава още през 2012 г. Община Бургас не тълкува, а директно изпълнява решенията на българския съд”, се казва в позицията.

„Представители на общината опитаха да обяснят, че имало съдебно решение, на базата на което са направили тази отмяна, но те не споделят в обществото, че предмет на това съдебно решение е само 9 дка”, заяви Бачийски.

Поемни лица на полицейските обиски пък се оказаха двама клошари.

„Подписвам документи за някакъв си хлебозавод. Не съм чел нищо”, призна Илиян Стоянов.

Цялото разследване на депутата Константин Бачийски е предадено на прокуратурата.

КПКОНПИ влезе в Община Стара Загора по сигнал за корупция

Сигнали за парк „Росенец” са попадени от представители на неправителствената Организация в защита на българските граждани, които днес също дойдоха пред Община Бургас.

"Доказа се кои са незаконните сгради. Това, което не може да се докаже, е притежание на кого са и кой ги е изградил. Другото, което се опитахме да установим в разговор с областния управител, беше свързано с това, че там има прекарани партиди за ток, вода и т.н. Все още не е известно чии са тези партиди", коментира Бисер Русимов, представител на ОЗГБ.

 

Източник: БГНЕС

"Искрено се надявам тези проверки да е останат забравени във времето, а наистина да има някакви реални дейтвия, арестувани, хора, които да си понесат отговорността по закона за тези безчинства, безобразия и корупционни схеми, които са извършвали през годините", заяви Стефан Петров от ОЗГБ. 

Репортер: Елена Танева

КПКОНПИ установи корупция в обществената поръчка за автобуси във Варна

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.