Обществените поръчки, за които има съмнения, са на обща стойност 85 млн. лв.

Служители на КПКОНПИ извършват проверка в Община Стара Загора. Поводът е постъпил сигнал за нарушения при две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, финансирани по ОП„Регионално развитие 2007-2013 г.“ и ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, съобщават от Антикорупционната комисия.

КПКОНПИ влезе в Община Варна, проверяват обществена поръчка

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси /висок енергиен клас/, на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, заедно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси. По втората също е сключен договор за доставка с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

От КПКОНПИ проверяват дали длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, са получавали материални облаги, за да изберат конкретен изпълнител.

От Комисията са установили сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка във Варна на стойност 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в Стара Загора, на обща стойност над 84 милиона лева. Проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник-кмет и от кмета на общината Иван Портних. Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления.

„Дали сме пълна информация. Процедурите са минали КЗК, ВАС и са обжалвани. ВАС се е произнесла в полза на общината, така че наистина няма от какво да се притесняваме. Считам, че органите трябва да работят и да проверяват, когато има сигнали, за да има прозрачност за хората и данъкоплатците”, каза Живко Тодоров, кмет Община Стара Загора.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.