Проверката е по сигнал

Антикорупционната комисия влезе в Община Варна. От КПКОНПИ проверяват сигнал, свързан с договор за обществена поръчка за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“.

Поръчката е от 2021 г., на стойност 85 000 000 лв. Средствата са отпуснати за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях. Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае данни, че обществената поръчка е манипулирана в полза на определен изпълнител и са осъществени корупционни действия от служители на Община Варна, включително от лица, заемащи висши публични длъжности. Изземва се документация и се снемат обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

Паралелно с това, служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ изискват и документи от Областна администрация Варна, по повод друга проверка, с предмет промяна на статута на имоти – частна държавна собственост и разпореждане с тях, осъществено за периода 2018 г. - 2020 г.

"Ние разбрахме днес, след като вече те са дошли на място. Шегувахме се, че са избрали точно рождения ден на кмета да правят това. Информацията, която и ние имаме е тази, която е публикувана в сайта им. Какъв е сигнала, кой е подателя на сигнала не е ясно, защото в същият този сайт като източник от страна на КОНПИ е записано, че има сключен договор и анекс към него, а по процедурата, по която поне са писали информация, че проверяват - няма сключен договор към този момент, така че какво е достоверно, не мога да коментирам. Входирали са 2 писма с които искат да им бъде отговорено на поставени въпроси, да им бъде предадена документация, което разбира се ще се направи", коментира зам.-кметът на Община Варна Пламена Маринова.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.