Любимото ястие оставяло най-голям въглероден отпечатък, твърдят на Острова

Британско проучване определи мусаката като ястието, което оставя най-голям въглероден отпечатък.

Картофи, кайма, моркови и лук. Според шеф Николай Симеонов всеки добър домакин може да сготви вкусна мусака с тези продукти. Разказва, че в съвременната кухня гозбата вече се приготвя по различни начини.

„Аз лично имам вариант на мусака с чисто телешко. Не с кайма смес. А със скариди. Получава се нещо като сърф енд търф“ , коментира Симеонов.

Според британско изследване ястия с преобладаващо телешко месо обаче вредят на околната среда. Затова, по думите на Симеонов, рецептата за традиционната мусака е много по-щадяща спрямо други български гозби.

 „Британските учени не са ли чували за капама? Защото там има вече доста повече месо и доста повече печене и доста повече въглероден отпечатък“, казва още шефът.

 

 

Според проучването вредните емисии, които се отделят при приготвянето на мусака, се равняват на 47 минути шофиране с автомобил. А това я поставя на първо място в незавидна класация. Следват фламандската телешка яхния, немският гулаш и гръцката муска.

Отношение по темата взе министърът на екологията. В социалните мрежи той написа, че българското ястие далеч не е с най-голям въглероден отпечатък в Европа. И даде за пример телешкият стек, който съдържа повече месо.

Част от кулинарните експерти подходиха към изследването с чувство за хумор.

„Мусаката не е толкова страшна екологично, но пък от друга страна, не е толкова добра за блестящите ни аполонови тела“, казва Ути Бъчваров.

По думите на му  изследването няма да промени хранителните навици на българина.

„Аз лично смятам да продължа да правя мусака, да готвя вкусно, да правя големи курбани, да готвя големи кебапи“, допълва той.

Според климатолога Симеон Матев екопоследствията при готвенето на мусака са минимални. Но добавя, че изследването може да послужи и като червена лампа.

 „Всичко, каквото правим на нашата планета, може да има някакъв отпечатък върху самата планета. Енергията, която употребяваме, е най-големият бич за нашата планета“, коментира климатологът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.