Това обяви премиерът Кирил Петков

Правителството гласува добавките към пенсиите за ваксинирани.

„Следващата вълна вероятно ще настъпи по-рано, отколкото очаквахме. Имаме две-три седмици, в които трябва максимално да увеличим ваксинацията, особено за възрастното население, защото това е единственият начин да предотвратим затваряне на икономиката и на училища. Затова всички трябва да ни повярват и помогнат”, заяви премиерът Кирил Петков.

„Затова гласувахме 75 лв. за всички пенсионери, които ще се ваксинират от 1 януари, както и за всички, които вече са се ваксинирали с втора и трета доза. Ще обявим скоро и намаляване на срока между втора и трета доза”, каза още той.

„За” и „против” финансовия стимул за ваксиниране: Мнението на експертите и пенсионерите

„Всеки пенсионер, който получава пенсия и който направи ваксинация от 1 януари ще получи еднократно 75 лева. Парите ще се получават по служебен път към пенсиите за февруари”, заяви социалният министър Георги Гьоков.

2 058 100 пенсионери ще получат добавка от 60 лв. към пенсиите си за януари, февруари, март, април, май и юни. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, като мярка за подкрепа с цел ограничаване на последствията от COVID-19.

„Целта ни е да повишим ваксинацията сред една от най-рисковите групи. Смятам, че с тази мярка ще допринесем за увеличаването на броя на ваксинациите. Хората не трябва да се редят по никакви опашки, за да си получат парите, това е изключително важно да се подчертае“, уточни той. 

За изплащането на добавките за шестте месеца правителството ще отпусне допълнителни 750 000 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване.

Изплащането на добавка от 60 лв. към пенсиите е за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.