Срокът на тази мярка е определен до края на 2021 година

Над 1,6 милиарда лева са изплатени по мярката за запазване на заетостта 60 на 40 от старта ѝ през април 2020 година до 9 декември 2021 година, сочат данните на Националния осигурителен институт. Средствата са помогнали на повече от 13 000 фирми. Благодарение на мярката 60/40 е запазена заетостта на над 325 хиляди души.

Отпускат още 250 млн. лева за мярката 60/40

Четири сектора са с най-голям дял от изплатените средства - преработваща промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, търговия и транспорт. В тези сектори са концентрирани над 80 процента от всички запазени работни места.

Около 68 % от средствата са концентрирани в пет области на страната, това са София-град, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. Това са и областите с най голямата численост на населението и с най добри икономически показатели и състояние на пазара на труда.

Най-голям дял от сумата са получили предприятията с 250 и повече осигурени лица, показва още анализът.

Работодателите участват средно по малко над седем месеца в мярката. Към момента срокът на тази мярка е определен до края на 2021 година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС