Коментар на доц. Надежда Сталянова от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски"

„Целият свят живее в пандемия, която е безпрецедентна и няма как езикът да остане безразличен към това. Той е тази част от нашия живот, която е половин крачка след това, което се случва около нас”. Това коментира доц. Надежда Сталянова от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски".

„За поредна година даже колегите от „Оксфорд” казват, че думите на годината е свързана с коронавируса – ваксинация и сертификат”, каза още тя.

„Всеки сам си преценя” - фразата, която беляза 2021 г.

Тя коментира и популярната у нас фраза „Всеки сам си преценя”. „По принцип българинът е трезвомислещ и скептичен към всичко. Това, че тази фраза се завъртя в онлайн пространството ми се струва, че не е нещо ново в отношението на българина към света”, каза Сталянова.

Тя припомни, че през изминалите години много популярна реплика беше „Ти си знаеш, брат” – т.е. ти си преценяш сам, но аз не съм съгласен.

„Всеки сам си преценя” - българската реплика на годината

„Всеки сам си преценя” беляза много цветно и колоритно вълненията на българите през изминалата година. Изразът възникна като несъгласие с нашия опонент по отношение на ваксинацията”, добави доц. Надежда Сталянова.

„Локдаун” и „хоумофис” са думи, които също се появиха като нови и започнаха да се използват активно”, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.