Как и кога се роди тя и какво стои зад нея?

„Всеки сам си преценя" е българската фраза на годината. До този извод стигнаха езиковеди от Софийския университет. Как и кога се роди тя и какво стои зад нея – разказва Благой Цицелков.

„Всичко започна от това, че хората започнаха сами да се чудят дали да се ваксинират или не. Така се роди и изразът „Всеки сам си преценя", разказва проф. Владко Мурдаров.

„Това е печална фраза, която маркира тази година. Тя уби физически много хора – тези, които не се ваксинираха”, посочва проф. Ивайло Дичев, който е културен антрополог.

„Всеки сам си преценя” - българската реплика на годината

Авторът остава неизвестен, но експертите откриват ирония в използваната диалектна дума „преценя", вместо книжовната „преценявам".

„Има една такава горчива самоирония, която все пак показва и другата ни характеристика - че независимо от обстоятелствата успяваме да бъдем щастливи и да се радваме на живота”, казва психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Според нея фразата разкрива и усещането на обществото ни, че всеки е сам. „Това за съжаление е еманацията на натрупаната липса на доверие и това, което обяснява и защо в България има по-висок брой хора, които споделят конспиративни теории”, добавя тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.