Причината е по-ниската COVID добавка

Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари. Това прави над  1 милион души, отчете управителят на националния осигурителен институт Ивайло Иванов. Въпреки обещанието на правителството никой да не получи по-малко пари от предишния месец, намаляването на COVID добавката от 120  на 60 лева се е отразило именно така. Най-засегнати са хората със социална пенсия за старост. При тях месечния доход е намалял с над 30лв. За хората с инвалидна пенсия разликата е до 1 лв. всички те ще бъдат компенсирани със следващите пенсии, като за целта ще са нужни 17 милиона лева. В парламентарната комисия по социална  политика управляващи и опозиция влязоха в спор, кой е виновен за хаоса с пенсиите.

74-годишната Найда се връща от кварталния магазин с по-малко покупки. Причината- този месец е получила с 20 лева по-ниска пенсия от предходния. За сметка на това цените в магазина са по-високи.

„Ами отразява се. Иска да вземеш олио, иска да вземеш хляб и то стана 1.50, 1.60 всичко се качи, деца, няма живот”, споделя тя.

12лв по-малко получил Максим.

„Много приказки направиха за нищо, иначе тия 12 лв.и с тях и без тях. 4.52 това са половин година правят моабет за тая пенсия”, коментира той.

Ощетените пенсионери се оказаха над 1 милион

Василев: Финансовият ресурс за компенсиране на пенсионерите е наличен

„Около половината от пенсионерите са с по-ниски пенсии, но в различни степени. Близо 250 хиляди от тези пенсионери разликата е по-малко от 1 лв.”, обясни Ивайло Иванов.

Депутатите в социалната комисия в парламента и управителят на НОИ обсъдиха заедно как да бъдат компенсирани възрастните хора. Причината за създалата се ситуация се оказа разлика в сметките на правителството от удна страна и на НОИ от друга за това как ще се отрази намаляването на COVID добавката от 120 на 60лв.

„COVID добавката е нещо съвсем различно. Няма нищо общо с пенсионната система. Това, което прие НС беше да умножи трудовия стаж с 1.35. Всяка година действителен трудов стаж. На практика това не можеше да компенсира другото”, коментира още Иванов.

За да се компенсират ощетените възрастни, сега ще трябват 17 млн. лв. на месец.

„Останахме с впечатление, че информацията е била подадена на министъра на финансите но има някакво разминаване, което се надявам в бъдеще да не се случва, тъй като сумата е минимална на фона на бюджета на НОИ. Така че тези 17 млн. е можело да бъдат предвидени по-рано”, добави председателят на Комисията по социална политика Искрен Арабаджиев.

Стигна се и до политически обвинения.

„Ние предупреждавахме, че вероятно ще се стигне до тук , защото то  е и логично при условие, че 64 лв. е средното увеличение, а добавката се намалява с 60лв”, обясни Даниела  Сачева от ГЕРБ .

Стигна се и до предложение,  което всички се съгласиха да обсъдят.

„Този механизъм на изплащане на COVID добавката заедно с основната пенсия води до проблем, той може да бъде разрешен само с разделяне на потоците. Пенсията като осигурително плащане от НОИ, а COVID добавката през социалното подпомагане”, каза от своя страна Хазан Адемов от ДПС.   

Пенсиите с компенсация ще бъдат раздадени на 7 февруари.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.