Според Пламен Таушанов инкриминирането на такива нападения не е довело до резултат

Над 400 са били нападенията срещу медици в спешните отделения на страната през 2019 г. Именно това става причина Българският лекарски съюз да поиска да се завиши минималното наказание за такъв тип престъпления с две години. Според адвоката Пламен Таушанов инкриминирането на нападенията над медици не е довело до резултат.

„Проблемът е в това, че не са създадени предпоставки, за да може да се търси наказателна отговорност”, посочи защитникът и уточни например, че кадрите, заснети в кабинета на лекаря в Ново село, не могат да се използват в съда.

Той припомни, че ситуацията с нападенията над лекарите не е нещо ново. Според Таушанов, когато е искана промяна в закона през 2020 г., топката се е прехвърляла.

„За 400-те случая през 2019 г. прокуратурата казва, че при тях има само няколко досъдебни производства, които не са приключили. Тоест, няма основание - няма проблем. Което е несериозно. Без прокуратурата, няма как да се повдигнат обвинения”, категоричен е адвокатът.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.