Извършва се оглед на мястото на произшествието

Инцидент с два товарни влака е станал в района на столичната гара Илиянци. Сигналът е подаден в 4:30 ч. в петък. Две композиции са се сблъскали, след като са тръгнали по едно и също време.

Кирил Костадинов от Национална компания „Железопътна инфраструктура” заяви, че няма опасност за хората в района, защото композициите са били празни. Първите тестове на машинистите за алкохол и наркотици са отрицателни, но в момента те правят повторни в КАТ-София. Версията за инцидента е човешка грешка на един от тях.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

ОТ НКЖИ уточниха, че от осми коловоз, с редовен изходен сигнал, в посока гара Курило тръгва празна товарна композиция на частен превозвач. В същото време от девети коловоз, без подаден изходен сигнал, към гара Световрачане тръгва друг празен товарен влак на същия превозвач. На стрелка 39 двата локомотива се удрят и дерайлират.

Няма пострадали машинисти, няма и разлив на гориво. В момента се извършва оглед на мястото на произшествието. 

От компанията собственик на машините - "Булмаркет Рейл Карго", излязоха с официална позиция по казуса.

"Една от вероятните причини за инцидента е грешка във видимостта на единия машинист. И двамата машинисти са с проведени пълни инструктажи – единият е с над 10 години опит, а другият - с над 22. Извършените проверки за алкохол и забранени субстанции са показали отрицателен резултат. При установяване на грешка по невнимание, причинила инцидента, машинистите ще подлежат на пълна дисциплинарна и материална отговорност. Екипите на "Булмаркет" са на терен и работят за пълноценното изясняване на причините за инцидента. „Булмаркет Рейл Карго“ осигурява пълно съдействие на независимия Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт и ще информира своевременно за развитието на случая", казват от фирмата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.