Те ще работят по проекти от Националната програма за полярни изследвания

Научната програма на Антарктида започва с пристигането на втората група наши полярници на Ледения континент, съобщи днес ръководителят на Българския антарктически институт и на българските експедиции проф. Христо Пимпирев.

"След двудневно забавяне поради лошото време, наетият от Португалската полярна програма самолет успя да излети от Пунта Аренас (Чили) с научната група от 11 души на XXX Национална антарктическа експедиция към летището на остров Кинг Джордж в Антарктида. Там се състоя трогателна среща на пътуващите за базата ни полярници с 12 души от логистичната група, които се прибират към дома. Те вече са на път за Сантияго де Чили и се очаква да се приберат в България на 30 януари", съобщи проф. Пимпирев чрез фейсбук страницата на БАИ днес.

Втората група от български учени замина за Антарктида

"Втората ни група антарктици бяха превозени от остров Кинг Джордж с испанския кораб „Сармиенто де Гамбоа” до остров Ливингстън и вече са на базата ни „Св. Климент Охридски”. С тяхното пристигане започва изпълнението на научната програма. Изследователите ще работят по два медицински, един геоложки, един геофизичен и три биоложки проекта от Националната програма за полярни изследвания", заяви проф. Пимпирев. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС