Външните министри на България и Северна Македония доволни от активизирането на диалога

Министрите на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи изразиха задоволството си от активизирането на диалога през последните седмици, както и увереността си, че предстоящото заседание между правителствата ще допринесе за задълбочаването на положителната динамика в отношенията. Това се случи по време на среща днес непосредствено преди началото на Второто съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония, съобщиха от Министерството на външните работи.

Премиерът на Северна Македония на визита в България

Двамата първи дипломати приветстваха инициативата за създаване на секторни работни групи като средство за надграждане на политическия диалог и инструмент за идентифициране на практическите ползи от по-активно сътрудничество между България и Северна Македония.

Снимка: Министерството на външните работи

В рамките на срещата беше направен преглед на актуалното състояние на политическия диалог и двустранните отношения, включително и в контекста на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Беше обсъден и полученият през декември 2021 г. от Северна Македония отговор на предложенията на България по пакета за политически въпроси „5+1“.

Кирил Петков определи визитата си в Скопие като огромен успех

Външните министри се обединиха около мнението, че директните и интензивни контакти между двете институции са правилния път в посока намиране на взаимноприемливи решения на отворените въпроси.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.