Демонстрации имаше в Канада, Франция, Германия и Чехия

Противници на ограничителните мерки, налагани заради COVID-19, излязоха на протести в редица държави по света.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ПО СВЕТА ВИЖТЕ ТУК

Чехия

Хиляди чехи се събраха в неделя на Вацлавския площад в центъра на Прага, развявайки знамена и скандирайки лозунги срещу ограниченията, съобщава БГНЕС.

Демонстрантите протестираха основно срещу по-строгите мерки за неваксинираните, включително забраната за посещаване на ресторанти.

Страната с население 10,7 милиона жители регистрира в сряда рекорден дневен брой новозаразени - 54 689 души, а показателите от последните дни са най-високите от началото на пандемията.

Протести блокираха движението в канадската столица Отава (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки ръста на новите случаи миналата седмица правителството отхвърли указ, с който да се въведе задължителна ваксинация за упражняващите определени професии и за хората над 60-годишна възраст.

Канада

Противници на ограничителните мерки излязоха на демонстрация в Отава за втори пореден ден.

В другия край на страната, на запад, камиони блокираха магистрала, водеща към САЩ, в знак на солидарност с "Конвоя на свободата", парализирал столицата.

През уикенда Отава стана сцена на големи протести с главни действащи лица шофьори на камиони, гневни заради изискването да бъдат ваксинирани, за да може да преминават най-дългата сухоземна граница на планетата. Полицията започна няколко разследвания за поругаване на паметници, други вандалски прояви и заплахи срещу служители на реда.

Според местни медии премиерът Джъстин Трюдо и семейството му в събота са били отведени на тайно място.

Възможно е протестите в Отава да продължат още известно време. Демонстрантите, някои от които са дошли чак от тихоокеанската провинция Британска Колумбия, възнамеряват да останат в столицата няколко дни, отбелязва Франс прес.

Кметът на Отава Джим Уотсън призова протестиращите да прекратят акциите, за да може обстановката в града да се нормализира. "Жителите на канадската столица се чувстват затворници в собствените си домове", каза той пред държавната телевизия.

Австрия

Протест срещу ковид мерките имаше и в австрийската столица Виена.

 

 

Германия

Хиляди демонстранти организираха протести и в Германия срещу ограниченията, наложени заради пандемията, както и срещу изискванията за ваксинация.

В протеста в град Фрайбург се включиха около 4500 души. Според говорител на полицията до инциденти не се е стигнало, въпреки че контрадемонстранти опитали да блокират пътя на шествието с велосипеди.

В Лайпциг полицията прекрати демонстрация на няколкостотин души. Според говорител на силите за сигурност няколко десетки души пробили кордона и нахлули в психиатричното отделение на университетската болница в града. Там полицията задължала няколко от тях за установяване на самоличността им.

 

 

Тече разследване за нарушаване на Закона за събиранията, съпротива на органите на реда и нарушаване на противоепидемичните правила в провинция Саксония.

Пак в същата провинция около 1250 души се събраха на неразрешен протест в град Цвониц.

В Бранденбург ан дер Хавел, град, разположен западно от Берлин, полицията разпръсна друга демонстрация срещу противоепидемичните правила. Участниците може да бъдат обвинени в неразрешено събиране и неспазване на правилата за носене на маски.

 

 

Около 900 души протестираха и в град Шверин в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания.

В град Куксхавен на брега на Северно море над 1200 души са образували човешка верига при спазване на социална дистанция, която се е простирала на 2,5 км, съобщи представител на местните власти. Проявата имала за цел да покаже подкрепа за налагането на временните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Нидерландия

Протест срещу мерките се състоя и в Нидерландия. "Конвоят на свободата" се събра край Хага. 

 

Франция

Хиляди протестираха срещу COVID мерките и във френската столица Париж. В страната от тази седмица достъпът до редица обществени места е възможен само с ваксинационен паспорт.

След седмици на дебати и обсъждания, Франция въведе въвпросният документ. Хората без ваксина не могат да участват в редица сфери на обществения и културен живот. Неваксинирани или непреболедували не могат да ползват и градския транспорт, освен ако това не се налага по медицински причини.

Белгия

Протестиращи блокираха и части от Брюксел в знак на протест срещу антиCOVID мерките и ваксинационните политики на правителството.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.