Клипът беше разпространен в интернет

Пореден случай на насилие между деца. Две момичета се биха пред училището в град Койнаре, Плевенско, пред очите на група други деца. Случаят е от края на миналата седмица, но добива популярност, след като един от свидетелите публикува видеото. На видеоклипа се вижда как две момичета на видима възраст около 12 години се бият, а не малко деца гледат грозната сцена.

Темата с боя между момичетата е водеща сред повечето ученици. Децата споделят, че до сбиването се стигнало заради момче. Боят се случва пред вратата на двора на училището, но според ръководството това е извън неговата територия и не става въпрос за училищен инцидент.

Намираме директорката по телефона, тъй като е в отпуск. Оказва се, че Даниела Цоньовска знае за случилото се, без дори да е гледала клипа.

„С участващите работи психолог. Извинили са се една на друга”, каза директорът на СОУ „Христо Смирненски“.

Ученички се биха в столичен мол (ВИДЕО)

Оказа се, че поддържането на версията, че боят е станал извън училището, е важно утонение, тъй като при такъв случай Регионалното управление на образованието не се информирало. Инспекторатът научи от нас за сбиването.

„Ще проверим какви мерки е предприело училището, как е разгледало случая, дали е имало някакъв конфликт межди учениците, дали е ангажиран психолог и най-важното – работи ли се със семействата”, каза Албена Тотева, началник на РУО на МОН в Плевен.

Очаква се проверката на място да бъде извършена следващата седмица, когато учениците се връщат в клас.

Темата коментираха в студиото на „Здравей, България” Асен Александров от Сдружението на директорите в средното образование, д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и родителят Антонина Кенова.

„90% от случаите на насилие се правят, за да се заснемат и да се качат с цел подигравка”, каза Александров.

„Трябва да има наказание за подобни клипове в интернет. Трябва да има рекламент, както е в другите държави. По-важно е защо в училищата има толкова много случаи на психическа и физическа агресия. Това вреди на образователната система”, обясни Петров.

„Идеята за глобяване при качване на клипове с насилие граничи с безсилие. Имаме нужда от превенция. Проблемът е в цялото общество”, заяви Кенова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.