Вицепремиерът отговаря на депутатски въпроси в икономическата комисия в НС

„Безспорно е - Държавната петролна компания се закрива и скоро ще внесем законопроект, свързан с това”, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в отговор на депутатски въпрос в рамките на представянето на проектобюджета за 2022 г. в ресорната парламентарна комисия.

Нинова съобщи, че въпросът за съхранението на запасите на горива остава открит. „Обсъждаме фирмите, които са длъжни по закон да съхраняват запаси, да заплатят това задължение, тези запаси под формата на средства. А държавата да ги купува, да ги съхранява и да отговоря, за да бъдат те абсолютно гарантирани и да не зависят от частни интереси. Понякога заниженият контрол в тази сфера показва, че не всички изпълняват задължението си да пазят запаси”, каза министърът.

„Затова ние смятаме, че държавата трябва да поеме големия ангажимент да ги осигури. Тя има достатъчно терени, където да ги съхранява, а фирмите, чието задължение е това, да ги заплащат”, допълни Нинова.

Нинова за българското участие на „Експо 2020” в Дубай: Черна дупка, в която са потънали милиони

„През последните години България запази стабилност на икономическата среда, но кризата от COVID-19 се отрази негативно и на някои икономически процеси. Според прогнозата на Министерство на финансите растежът на БВП през 2022 г. се очаква да бъде 4.8%, който е движен от инвестициите. В цялостния бюджет публичните инвестиции се увеличават почти двойно, от 2.9% на 4.8% от БВП”, заяви ……

По думите й тази държавна политика се очаква да бъде допълнена и от средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост. „Нашата позиция е за повече директна помощ към българския бизнес в Плана за възстановяване и устойчивост“, категорична бе тя.

По отношение на макроикономическите показатели Нинова обясни, че България е на 17-о място по БВП сред страните в Европейския съюз и е малко над средния за ЕС. „Очакванията на Европейската комисия за българската икономика са за засилено потребителско търсене, ръст на заплатите и ръст на износа“, заяви тя, като допълни,че въпреки това прогнозите за увеличението на икономиката при тях са по-консервативни.

По думите й усилията на правителството са насочени в сериозни мерки за подпомагане на българската икономика заради повишаването на цените, в това число и на електроенергията и енергоизточниците.

„Конкретно в Министерството на икономиката и индустрията имаме няколко важни приоритета, които ще изпълняваме в 9 бюджетни програми“, заяви Нинова и представи кои са те:

Първо - облекчаване на регулациите и опростяване на процедурите по предоставяне на административни услуги с бюджет - 3 914 800 лв.

Второ - насърчаване на малките и средни предприятия на индустрията - 1 141 200 лв.

Трето - закрила на обектите на индустриална собственост с бюджет от 3 758 500 лв.

Четвърто - инфраструктура по качеството в подкрепа развитието на икономиката.

Пето - подобряване на възможностите за участие в единния европейския пазар, с бюджет от 895 500 лв.

Шесто - преструктуриране и ефективно управление на държавната собственост. Размерът на бюджета е 41 176 600 лв

Седмо - защита на потребителите, с бюджет от 5 791 800 лв.

Осмо - реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския Съюз - 13 781 200 лв.

Девето - бюджетна програма администрация с бюджет от 9 164 200 лв.

„Новият екип на Министерство на икономиката и индустрията категорично я извеждаме като приоритетна политика“, заяви Нинова като допълни, че вече е готов Законът за колекторските фирми.

Тя припомни редицата мерки за защита на потребителите, които бяха предприети, като оспореното намерение на операторите за двойно увеличаване на цените на мобилните услуги, което беше незаконно.

„Според бюджета, който сме предвидили, Държавното предприятие ще обследва 384 язовира, за проектиране са 100 язовира, за текущ ремонт - 130 язовира и за основен ремонт - 15 язовира“, обясни тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА Скоро ще внесем законопроект, свързан с това, каза още тя „Безспорно е - Държавната петролна компания се закрива и скоро ще внесем законопроект, свързан със закриването й”, заяви вицепреми