Икономическият министър ще подаде сигнал до Прокуратурата

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова даде извънреден брифинг. На него тя изнесе информация, свързана с българското участие на „Експо 2020” в Дубай. Тя определи ситуацията като „черна дупка, в която са потънали милиони”. Министърът уточни, че КПКОНПИ разследва случая и започва да провежда разпити на участници в събитията. Сигнал ще бъде подаден и в Прокуратурата.

„Спирам всички плащания и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. Ще задържим гаранцията по договора, но тя покрива само 50% от авансовите плащания, ще си търсим остатъка по съдебен ред”, категорична бе Нинова.

Тя направи кратка хронология на събитията около изложението. „На 21 декември 2018 г. правителството на ГЕРБ решава България да участва в световното изложение „Експо 2020” в Дубай и финансира това участие с 6 720 000 лв. с ДДС. След това решение се провежда обществена поръчка и се сключва договор с консорциум „България Експо 2020” на 13.12.2019 г. Този консорциум трябва да изпълни по договор следните неща: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилион, да осигури експонатите и тяхното разполагане, персонал, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама на България”, каза тя.

Нинова обяви, че е останала изненадана, че в договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. „Преведени са следните суми: на 20.12.2019 г. - 1 212 000 лв. авансово, на 27.04.2021 г. - 3 240 000 лв. авансово. Или общо държавата е платила на фирмите в консорциума 4 452 000 лв.”, уточни министърът.

Втората изненада по думите ѝ е, че срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция за 50% от тази стойност. „Правителството превежда 4 млн., те обезпечават тази сума само за половината - втори проблем”, добави тя.

Третото, което отчете тя, е, че консорциумът не изпълнява условията по договора. „Министерството на икономиката и индустрията е направило проверка на място, преди също е правена проверка, изготвяни са доклади, пращани са писма до консорциума за изпълнение по договори и от това не следва нищо”, заяви Нинова.  

По-късно от ДЗЗД „България Експо 2020” изпратиха и своята позиция в писмо до медиите. Ето и пълния текст:

Във връзка с изнесената информация от Министъра на икономиката Корнелия Нинова искаме да заявим следното:

ДЗЗД „България Експо 2020” ще търси законови пътища да докаже пълното и точно изпълнение на договора, както и възстановяване и подобряване на силно затруднената комуникация с различните екипи на Министерството на икономиката, от която произтичат всички възникнали проблеми в хода на организацията и провеждането на дейностите по обществената поръчка. Ще съдействаме с всички средства на проверката на Прокуратурата и КПКОНПИ и се надяваме бързо да установят всички закононарушения и техните извършители.

Извън отношенията между консорциума и Министерство на икономиката, които ако не се решат с взаимно разбирателство и конструктивизъм, може да бъдат отнесени в съда, искаме да напомним, че за Обединените арабски емирства партньор не е ДЗЗД „България Експо 2020”, а българската държава. На 9 февруари 2022 г. трябваше да се проведе Ден на България – събитие, което се отбелязва на високо държавно ниво. Всяка държава се представлява от президент или премиер или висш дипломат. Спорните отношения между едно частно юридическо лице и българското правителство не представляват интерес за организаторите на Експо 2020 Дубай.

Пренебрегването на поканата на домакините за организиране на държавно посещение на най-високо ниво може да рефлектира върху имиджа на България и отношенията между двете страни. Тъй като ДЗЗД „България Експо 2020” има ангажимент да организира такъв ден, ние сме подготвили богата програма, с която да представим страната по най-добрия начин и без държавна визита. Нарекли сме събитията „Дни на България“ и до момента има огромен интерес към тях, както заради посещенията на Националния отбор по художествена гимнастика, така и на фолклорното трио „ТРИГАЙДА“. Вярваме, че с тези събития, ще представим България по достоен начин с нейното изкуство, култура и високи спортни постижения.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК