Те са изпълнили мисия срещу нарушители

Тази сутрин два испански изтребителя, базирани в „Граф Игнатиево”, са били вдигнати по тревога. Според военните те са изпълнили мисия срещу нарушители в района на Черно море.

След официална церемония започна изпълнението на съвместни задачи по усилена охрана на въздушното пространство от българските и испанските военновъздушни сили. Те ще изпълняват задачи по охраната на въздушните ни граници до 31 март. След това се очаква да пристигнат бойни самолети от Нидерландия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Рано тази сутрин в източната зона над Черно море са били засечени чужди самолети. Взето е решение двойката испански изтребители да излети.

„Днес сутринта ги активирахме за първи път. Излетяха при много лошо време, а после се прибраха. Но това за нас е нещо обичайно да излитаме по различни цели, които не нарушават българското въздушно пространство, но се доближават до него”, обясни началникът на авиобаза „Граф Игнатиево” ген. Николай Русев.

Испанските пилоти обаче не са успели да идентифицират чуждите самолети, тъй като са се оттеглили много бързо.

„Беше по-мъгливо времето. Нашата двойка не можеше да излети и излетяха испанците. Изпълниха задачата, после времето се подобри и двете двойки бяха способни за работа”, уточни командирът на българските ВВС адмирал Емил Ефтимов.

Два изтребителя Eurofighter и два МиГ-29 бяха сертифицирани по време на церемония и така започна изпълнението на съвместни задачи по охрана на българското небе.

„Дежури една двойка испански самолети, които излитат въоръжени, излитат заредени  с оръдие и една двойка български самолети. В зависимост от решението на центъра, се активира едната или другата двойка”, каза още ген. Русев.

„Air policing е стандартна мисия на НАТО още от 1961, целта е да се осигури безопасност на въздушното пространство. Не е срещу някой опонент или враг”, заяви заместник-командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос.

При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

От командването на военновъздушните ни сили казват, че е необходимо  да бъдат осигурени средства за резервни части на нашите изтребители, за да могат да изпълняват своите задачи.

Подобни действия се изпълняват ежеседмично от българските МиГ-29 при приближаването на чуждестранни самолети до регламентиран периметър в близост до българското въздушно пространство, уточняват от Министерството на отбраната. И подчертават, че няма основания за тревога, защото българските въздушни граници не са нарушавани по никакъв начин.

Репортер: Илиян Велков

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.