Депутатите приеха Декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Киев

Българският парламент излезе с декларация, в която осъжда агресивните действия на Русия спрямо Украйна. Пролича разнобой в управляващата коалиция - да бъдат ли подкрепени санкции срещу Руската федерация. За да потуши напрежението в парламента отиде и премиерът. 

Ето и пълния текст на документа:

Народно събрание декларира, че категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава. Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота на здравето на цивилните граждани от региона, да бъдат абсолютен приоритет. Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незамабван помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация. Очаква българското правителство да предложи и педстави план за справяне с последствията от военните действия. Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем. Това гласи приетият текст на документа.

По време на дебата Христо Иванов от "Демократична България" каза, че българският национален интерес е международното право да се спазва. "Когато има толкова престъпно нарушение на международното право, да има реакция на това и тя да бъде консолдирана. Ние имаме абсолютно животоспасяваща нужда това международно право да бъде спазвано, тъй като на това се крепи нашата сигурност", каза още Христо Иванов.

 

 

Според Даниел Митов от ГЕРБ трябва българското правителство да е подкрепено. "Големият въпрос е защо гласуваме декларация в момента и защо това е толкова спешно. Ние трябва да дадем мандат на българското правителство. Трябва да е ясно, че българското правителство е подкрепено от българския парламент. Второ, по въпроса защо се налагат санкции, тъй като този въпрос се повдигна, ако има правов ред, той изисква от всички участници в него, да спазват правилата, под които са се подписали. Ако правовият ред бъде нарушен, се налагат санкции. Това е нормалната логика на подобен процес", заяви още Митов.

 

 

Георги Свиленски от БСП заяви, че иска декларацията да се гласува точка по точка, след което предложението му бе прието.

От "Възраждане" отправиха критики към декларацията и санкциите срещу Русия. Костадин Костадинов подчерта, че "този филм сме го гледали". "Къде са българските интереси? Имаме ли интерес да участваме в този конфликт. Много губим. Свободата ние сме я загубили преди години, ако бяхме свободна държава нямаше да се обсъждаме декларация с мотива - другите приеха", каза още Костадинов.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС